Frisse Wind
(4,8%)
Malle Mok 
(5,3%)
Donker
Genoegen
(6,3%)
alt
Schevenings Tripel
(7,5%)
Schevenings
Stout
(4,7%)
alt
De Wissteltap

La Trappe
"Blond"
6,5 %   3,40

Van Steenberge
"Gulden Draak
Quadrupel"
9 %   3,80

Florette Prima Melior
8,0 %  3,80

Kapittel winter bier
 7.5%  4,30

Download
"debierapp"
voor meer info
over onze bieren!

Het Brouwproces
Bier brouwen is een proces wat tijd en aandacht vergt. Zo is het absoluut noodzakelijk om zo steriel mogelijk te werken. Bier is een natuurlijk product en erg vatbaar voor infecties. Het is niet overdreven om te stellen dat het werk van onze brouwmeester voor 60% uit schoonmaken bestaat.

Los van het schoonmaken kent het brouwproces grofweg drie fases voor tot consumptie kan worden overgegaan. In het kort:

De Opwarmings- en Kookfase

Zuiver water met gerst wordt vanaf 50 graden Celsius langzaam en vervolgens via verschillende temperaturen opgewarmd tot 78 graden Celsius. Dit beslag wordt vervolgens naar de klaringsketel (filterkuip) gepompt waarna de gerst (bostel) wordt gescheiden van de vloeistof (wort). De vloeistof wordt weer opgevangen in de verwarmings- cq kookketel en aan het koken gebracht waarna de zorgvuldig geselecteerde ingrediënten (hop en kruiden) worden toegevoegd. Na geruime tijd koken wordt de vloeistof teruggekoeld naar ongeveer 25 graden Celsius.


De Gistfase

Na terugkoelen wordt het kooksel overgepompt naar de gistbakken, waarna levende gist wordt toegevoegd. De suikers die tijdens de verwarming (het maischproces) zijn ontstaan, zullen voor een groot deel worden omgezet in alcohol en koolzuur. De hoeveelheid suikers bepaalt het uiteindelijke alcoholpercentage. De gisting neemt ongeveer een week in beslag.


De Lagerfase
Wanneer de vergisting voltooid is moet het bier nog even rijpen. Hiervoor wordt zij opgeslagen in lagertanks en voorzien van koolzuur. Na ongeveer 3 á 4 weken rijpen is het bier geschikt voor consumptie. Het bier wordt rechtstreeks vanuit deze tanks getapt.


Wil je echt het fijne weten? Bespreek dan eens een bieruitleg/proeverij.
 
CreditsBeheerSitemap